Rabu, 27 April 2016

27:56-58 Tafsir Surah An Naml, ayat 56-58.

فَمَا كَانَ جَوَابَ قَوْمِهِ إِلا أَنْ قَالُوا أَخْرِجُوا آلَ لُوطٍ مِنْ قَرْيَتِكُمْ إِنَّهُمْ أُنَاسٌ يَتَطَهَّرُونَ (٥٦) فَأَنْجَيْنَاهُ وَأَهْلَهُ إِلا امْرَأَتَهُ قَدَّرْنَاهَا مِنَ الْغَابِرِينَ (٥٧) وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهِمْ مَطَرًا فَسَاءَ مَطَرُ الْمُنْذَرِينَ (٥٨)

Allah s.w.t. berfirman, 

"56. Maka tidak ada jawaban kaumnya kecuali supaya mereka berkata, "Usirlah keluarga Lut dari negeri kalian;" 

Jawaban kaumnya tidak lain hanya dengan mengatakan, "Usirlah Lut dan keluarganya dari negeri kalian." Seakan-akan ada yang berkata, “Apa alasan yang mengharuskan kalian mengusir Lut dan keluarganya?”

"sesungguhnya mereka orang-orang mereka membersihkan diri." 

Kerana sesungguhnya mereka itu orang-orang yang menganggap atau mendakwakan dirinya bersih. Maksudnya, mereka enggan mengerjakan apa yang biasa kalian kerjakan dan tidak menyetujui perbuatan kalian ini. Kerana itu usirlah Lut dan para pengikutnya dari negeri kalian; sesungguhnya mereka tidak layak untuk berjiran dengan kalian.

Perkataan kaum Lut kepada sesamanya ini merupakan ejekan terhadap Lut dan orang-orang beriman kepadanya, kerana Lut dan orang-orang yang bersamanya tidak mahu mengerjakan perbuatan mereka. Mereka bertekad melakukan hal itu, tetapi Allah lebih dahulu membinasakan mereka, juga orang-orang kafir lainnya akan mendapat azab yang serupa.

Para malaikat datang sebagai tetamu dalam rupa manusia kepada Lut a.s., maka kaumnya mengetahui kedatangan mereka dan ingin melakukan kejahatan kepada tetamu itu, maka Lut a.s. menutup pintunya dari mereka, dan Beliau kebingungan.

Para malaikat memberitahukan keadaan yang sebenarnya, bahawa kedatangan mereka adalah untuk menyelamatkan Lut a.s. dan mengeluarkannya dari tengah-tengah kaumnya, para malaikat akan membinasakan mereka, di mana waktu pembinasaannya adalah pagi hari.

Para malaikat memerintahkan Lut a.s. membawa pergi keluarganya di malam hari sehingga mereka selamat sedangkan kaumnya ditimpa azab pada pagi harinya; Allah membalikkan negeri mereka dan menjadikan bahagian atasnya di bawah dan bawahnya menjadi di atas, lalu mereka ditimpa hujan batu dari tanah yang keras dan bertubi-tubi.

"57. Maka Kami selamatkan dia dan keluarganya, kecuali isterinya. Kami telah menentukan dia termasuk orang-orang yang tertinggal." 

Allah s.w.t. selamatkan Lut a.s. bersama keluarganya, kecuali isterinya. Allah telah menakdirkan dia termasuk orang-orang yang dibinasakan bersama kaumnya, kerana isteri Lut menyokong perbuatan mereka dan menyetujui perbuatan mereka yang buruk itu.

Isteri Lutlah yang memberitahukan kepada mereka tentang kedatangan tetamu Lut itu dengan tujuan agar mereka mengerjainya. Makna yang dimaksud bukan bererti bahawa isteri Lut mengerjakan perbuatan keji itu, sebagai penghormatan terhadap Lut a.s., bukan terhadap isterinya.

"58. Dan Kami hujani atas mereka hujan dahsyat," 

Mereka dihujani dengan hujan batu dari tanah keras yang dibakar dengan bertubi-tubi yang diberi tanda oleh Tuhanmu. Siksaan itu tiadalah jauh dari orang-orang yang zalim.

"maka seburuk-buruk hujan orang yang diberi peringatan." 

Maka amat buruklah hujan yang ditimpakan atas orang-orang yang diberi peringatan, tetapi tidak mengindahkan. Seburuk-buruk hujan adalah hujan mereka dan seburuk-buruk azab adalah azab mereka, kerana mereka telah diberi peringatan, namun mereka tidak mahu berhenti.

Telah ditegakkan hujah terhadap mereka dan telah sampai kepada mereka peringatan dari Allah, lalu mereka menentang utusan Allah dan mendustakannya, bahkan bertekad akan mengusirnya dari negeri mereka.

Tiada ulasan:

KANDUNGAN.

JUZUK 1. Isti'adzah.    Al Fatihah 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 . Al Baqarah 1-5 , 6-7 , 8-9 , 10-16 , 17-20 , 21-25 , 26-27 , 28-29 , 3...