Jumaat, 23 September 2016

21:21-29 Tafsir Surah Al Anbiya, ayat 21-29.

أَمِ اتَّخَذُوا آلِهَةً مِنَ الأرْضِ هُمْ يُنْشِرُونَ (٢١) لَوْ كَانَ فِيهِمَا آلِهَةٌ إِلا اللَّهُ لَفَسَدَتَا فَسُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ عَمَّا يَصِفُونَ (٢٢) لا يُسْأَلُ عَمَّا يَفْعَلُ وَهُمْ يُسْأَلُونَ (٢٣) أَمِ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِهِ آلِهَةً قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ هَذَا ذِكْرُ مَنْ مَعِيَ وَذِكْرُ مَنْ قَبْلِي بَلْ أَكْثَرُهُمْ لا يَعْلَمُونَ الْحَقَّ فَهُمْ مُعْرِضُونَ (٢٤) وَمَا أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رَسُولٍ إِلا نُوحِي إِلَيْهِ أَنَّهُ لا إِلَهَ إِلا أَنَا فَاعْبُدُونِ (٢٥) وَقَالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمَنُ وَلَدًا سُبْحَانَهُ بَلْ عِبَادٌ مُكْرَمُونَ (٢٦) لا يَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَهُمْ بِأَمْرِهِ يَعْمَلُونَ (٢٧) يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلا يَشْفَعُونَ إِلا لِمَنِ ارْتَضَى وَهُمْ مِنْ خَشْيَتِهِ مُشْفِقُونَ (٢٨) وَمَنْ يَقُلْ مِنْهُمْ إِنِّي إِلَهٌ مِنْ دُونِهِ فَذَلِكَ نَجْزِيهِ جَهَنَّمَ كَذَلِكَ نَجْزِي الظَّالِمِينَ (٢٩)

Allah s.w.t. berfirman menerangkan sempurnanya kekuasaanNya, kebesaranNya dan segala sesuatu tunduk kepadaNya, Dia mengingkari orang-orang musyrik.

"21. Ataukah mereka menjadikan tuhan-tuhan dari bumi," 

Mereka mengambil batu, emas, perak dan sebagainya yang keadaannya sangat lemah dan tidak memiliki kemampuan, lalu mereka menjadikannya sebagai tuhan-tuhan.

"mereka dapat menghidupkan?" 

Tuhan-tuhan sembahan mereka itu sama sekali tidak mampu menghidupkan orang-orang mati dan membangkitkan mereka dari tanah. Tetapi mereka menjadikannya sebagai tandingan Allah yang mereka sembah di sampingNya.

"22. Sekiranya ada di antara keduanya tuhan-tuhan selain Allah, tentu keduanya telah binasa." 

Seandainya di langit dan di bumi ada tuhan-tuhan lain selain Allah, pasti alam ini tidak akan tersusun rapi seperti yang disaksikan. Masing-masing tuhan itu akan membawa makhluk yang diciptakannya, dan sebahagian dari tuhan-tuhan itu akan saling mengalahkan, tentulah langit dan bumi ini akan binasa.

"Maka Mahasuci Allah Tuhan 'Arasy dari apa yang mereka sifatkan." 

Mahasuci dan Mahatinggi Allah dari apa yang mereka katakan, bahawa Allah beranak, beristeri dan bersekutu.

"23. Dia tidak ditanya dari apa yang Dia perbuat," 

Dialah Yang memutuskan, tiada yang menanyakan tentang keputusanNya dan tiada seorang pun yang dapat menolak, menghalang atau menentang keputusanNya kerana keagungan, keperkasaan, kekuasaan, kebesaran, ilmu, hikmah, keadilan, dan belas kasihanNya. Dia telah menempatkan sesuatu pada tempatnya dan ciptaanNya tidak ada cacatnya.

"dan mereka akan ditanya." 

Dialah yang akan menanyai makhlukNya tentang apa yang telah mereka katakan dan kerjakan, kerana kelemahan mereka, perlunya mereka, dan kerana mereka adalah hamba.

"24. Ataukah mereka menjadikan dari selainNya tuhan-tuhan? Katakanlah, "Tunjukkanlah bukti-bukti kalian.""

Iaitu alasan, hujah, dalil atau bukti yang membenarkan perbuatan mereka, yang dijadikan pegangan bagi ucapan mereka itu.

"Ini peringatan orang yang bersamaku, dan peringatkan orang yang sebelumku." 

Keyakinan tauhid itu adalah salah satu di antara pokok-pokok agama yang tersebut dalam Al Quran dan kitab-kitab yang dibawa oleh rasul-rasul sebelum Nabi Muhammad s.a.w., semua kitab sepakat terhadapnya.

Semuanya berbeda dengan apa yang mereka katakan dan mereka sangka. Semua kitab yang diturunkan kepada semua rasul mengatakan bahawa tidak ada Tuhan selain Allah dan bahawa Dia saja yang berhak disembah.

"Bahkan kebanyakan mereka merasa tidak mengetahui yang hak," 

Orang-orang musyrik tidak mengetahui kebenaran. Mereka melakukan perbuatan itu, kerana hanya terikut-ikut generasi sebelum mereka, mereka membantah dengan tanpa ilmu dan petunjuk.

"maka mereka orang-orang yang berpaling."

Ketidaktahuan mereka terhadap kebenaran, bukanlah kerana samarnya kebenaran itu dan tidak jelas, akan tetapi kerana mereka berpaling darinya. Mereka tidak memperhatikan sesuatu yang dapat menyampaikan mereka kepada tauhid. Jika mereka melihatnya meskipun sebentar, nescaya akan nampak kebenaran bagi mereka.

"25. Dan tidak Kami mengutus sebelummu dari seorang rasul melainkan Kami wahyukan kepadanya, "Bahawasanya tidak ada Tuhan melainkan Aku, maka sembahlah Aku.""

Setiap nabi yang diutus oleh Allah menyeru manusia manusia menyembah hanya kepada Allah saja, tiada sekutu bagiNya, tinggalkan sesembahan selainNya dan jauhi taghut. Fitrah manusia membenarkan hal ini. Allah tidak menentukan tuhan-tuhan untuk disembah selain Dia.

"26. Dan mereka berkata, "Menjadikan Ar Rahman anak.""

Orang-orang musyrik dan sebahagian orang-orang Arab di masa lalu mengatakan bahawa para malaikat itu adalah anak-anak perempuan Allah.

"Mahasuci Dia. Bahkan hamba-hamba yang dimuliakan." 

Para malaikat itu hanyalah hamba-hamba Allah yang dimuliakan di sisiNya pada kedudukan dan darjat yang tinggi, dan mereka sangat taat kepadaNya, baik secara ucapan maupun perbuatan.

"27. Mereka tidak mendahuluiNya dalam berbicara dan mereka dengan perintahNya mereka mengerjakan." 

Mereka tidaklah mengatakan suatu ucapan tentang pengaturan kerajaanNya sampai Allah berfirman kerana sempurnanya adab mereka kepada Allah dan pengetahuan mereka tentang sempurnanya kebijaksanaan Allah dan ilmuNya. Mereka tidak pernah menentang apa yang diperintahkan kepada mereka, bahkan mereka bersegera mengerjakannya.

"28. Allah mengetahui apa yang di hadapan mereka dan apa yang di belakang mereka," 

Pengetahuan Allah meliputi mereka. Dia mengetahui segala yang akan, sedang dan telah mereka lakukan. Tiada sesuatu pun dari mereka yang tersembunyi oleh pengetahuanNya.

"dan mereka tidak memberi syafaat kecuali kepada orang yang Dia ridhai" 

Para malaikat juga memberi syafaat, tetapi hanya kepada orang yang diridhai Allah ucapan dan amalnya, iaitu orang yang ikhlas dan mengikuti rasulNya s.a.w.

"dan mereka dari takut kepadaNya selalu berhati-hati." 

Mereka selalu berhati-hati kerana takut dan gentar kepada kebesaranNya.

"29. Dan barang siapa yang mengatakan di antara mereka, "Sesungguhnya aku Tuhan dari selain Dia," maka demikian Kami balas dia neraka Jahannam."

Jika ada sesiapa yang mengakui dirinya sebagai tuhan di samping Allah, maka dia akan dibalas dengan Jahanam. Ada yang berpendapat, bahawa yang berkata seperti ini adalah Iblis, di mana dia mengajak manusia menyembah dirinya dan memerintahkan untuk menaatinya.

"Demikianlah Kami memberi balasan orang-orang yang zalim." 

Iaitu orang-orang musyrik. Mereka adalah orang-orang zalim, kerana kezaliman yang paling besar adalah mengadakan kebohongan terhadap Allah.

Tiada ulasan:

KANDUNGAN.

JUZUK 1. Isti'adzah.    Al Fatihah 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 . Al Baqarah 1-5 , 6-7 , 8-9 , 10-16 , 17-20 , 21-25 , 26-27 , 28-29 , 3...