Khamis, 29 Disember 2016

5:112-115 Tafsir Surah Al Maidah, ayat 112-115.

إِذْ قَالَ الْحَوَارِيُّونَ يَا عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ هَلْ يَسْتَطِيعُ رَبُّكَ أَنْ يُنَزِّلَ عَلَيْنَا مَائِدَةً مِنَ السَّمَاءِ قَالَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ (١١٢) قَالُوا نُرِيدُ أَنْ نَأْكُلَ مِنْهَا وَتَطْمَئِنَّ قُلُوبُنَا وَنَعْلَمَ أَنْ قَدْ صَدَقْتَنَا وَنَكُونَ عَلَيْهَا مِنَ الشَّاهِدِينَ (١١٣) قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ اللَّهُمَّ رَبَّنَا أَنْزِلْ عَلَيْنَا مَائِدَةً مِنَ السَّمَاءِ تَكُونُ لَنَا عِيدًا لأوَّلِنَا وَآخِرِنَا وَآيَةً مِنْكَ وَارْزُقْنَا وَأَنْتَ خَيرُ الرَّازِقِينَ (١١٤) قَالَ اللَّهُ إِنِّي مُنَزِّلُهَا عَلَيْكُمْ فَمَنْ يَكْفُرْ بَعْدُ مِنْكُمْ فَإِنِّي أُعَذِّبُهُ عَذَابًا لا أُعَذِّبُهُ أَحَدًا مِنَ الْعَالَمِينَ (١١٥)

Inilah kisah maidah atau hidangan yang dikaitkan dengan nama surah ini, kerana itu disebut "surah Al Maidah". Hidangan ini merupakan salah satu dari anugerah Allah yang diberikan kepada hamba dan rasulNya, Nabi Isa a.s. ketika Dia memperkenankan doanya yang memohon agar diturunkan hidangan dari langit.

Maka Allah s.w.t. menurunkannya sebagai mukjizat yang cemerlang dan hujjah yang nyata. Kisah hidangan ini tidak disebutkan di dalam kitab Injil, dan orang-orang Nasrani hanya mengetahuinya melalui kaum muslim.

Allah s.w.t. berfirman mengingatkan,

"112. Ketika berkata kaum Hawariyyin, "Wahai Isa putera Maryam! Apakah dapat Tuhan kamu untuk menurunkan atas kami hidangan dari langit?""

Bersediakah Tuhanmu menurunkan hidangan dari langit kepada kami? Hawariyyin adalah para pengikut Nabi Isa a.s. yang setia. Mereka meminta hidangan ini kerana mereka sangat memerlukannya dan kerana kemiskinan mereka.

Lalu mereka bertanya kepadanya bahawa bersediakah, sanggupkah atau dapatkah Beliau memohon kepada Allah agar Dia menurunkan piring-piring besar yang berisikan makanan dari langit kepada mereka setiap hari supaya mereka kuat menjalankan ibadahnya.

"Dia berkata, "Bertakwalah kalian kepada Allah jika kalian orang-orang yang beriman."

Bertakwalah kepada Allah dalam mengusulkan meminta ditunjukkan tanda-tanda kekuasaanNya jika betul-betul kalian orang-orang yang beriman. Janganlah kalian meminta yang ini. Barangkali hal tersebut merupakan cobaan bagi kalian. Bertawakallah kalian kepada Allah dalam mencari rezeki, jika kalian memang orang-orang yang beriman.

"113. Mereka berkata, "Kami ingin agar kami memakan daripadanya dan menjadi tenteram hati kami" 

Kami perlu memakan hidangan itu dan agar kalbu kami tenteram apabila kami menyaksikan turunnya hidangan itu sebagai rezeki buat kami dari langit.

"dan kami mengetahui bahawa sungguh kamu berkata benar kepada kami," 

Kami yakin bahawa kamu telah berkata benar kepada kami, tetapi agar bertambah iman kami kepadamu dan bertambah pengetahuan kami kepada kerasulanmu.

"dan kami atasnya termasuk orang-orang yang menyaksikan."

Supaya kami menjadi orang-orang yang menyaksikan bahawa hidangan itu merupakan tanda kekuasaan Allah, petunjuk serta hujjah yang menyatakan kenabianmu, kebenaran apa yang kamu sampaikan dan supaya dikenang sepanjang masa.

"114. Berkata Isa putera Maryam, "Ya Allah Tuhan kami, turunkanlah atas kami hidangan dari langit, yang akan menjadi saksi bagi kami," 

Isa putera Maryam berdoa, "Ya Tuhan kami, turunkanlah kepada kami hidangan dari langit, yang akan menjadi hari raya bagi kami. Kami akan menjadikan hari turunnya hidangan itu sebagai suatu hari besar yang kami hormati, kenangi, muliai dan kami akan melakukan solat pada hari raya itu sebagai rasa syukur kami atas nikmat itu.

"hari raya bagi yang awal dari kami dan yang kemudian dari kami," 

Iaitu bagi orang-orang yang bersama kami dan yang datang sesudah kami. Hari raya itu akan dirayakan, menjadi pelajaran dan sebagai kecukupan untuk kami dan keturunan kami.

"dan tanda kekuasaan dari Engkau" 

Supaya makanan itu menjadi bukti yang menunjukkan akan kekuasaanMu terhadap segala sesuatu, menjadi tanda bagi kenabianku, menjadi bukti yang menunjukkan terkabulnya doaku olehMu dan supaya mereka percaya kepadaku dalam semua apa yang kusampaikan kepada mereka dariMu.

"dan berilah kami rezeki," 

Berilah kepada kami dari sisiMu rezeki yang mudah didapati tanpa susah payah.

"dan Engkau sebaik-baik pemberi rezeki."

Engkaulah Pemberi rezeki Yang Paling Utama.

"115. Allah berfirman, "Sungguh Aku menurunkannya atas kalian, maka barang siapa yang ingkar sesudah itu dari kalian," 

Sesungguhnya Aku akan menurunkan hidangan itu kepada kalian, barang siapa kafir di antaramu setelah itu, iaitu barang siapa dari kalangan umatmu yang mendustakan dan dia mengingkarinya,

"maka sungguh Aku akan menyiksanya azab yang tidak Aku mengazabkannya kepada seorang pun dari semesta alam."

Aku akan menyiksanya dengan siksaan yang tidak pernah Aku timpakan kepada seorang pun di antara umat manusia yang sezaman dengan kalian.

Maka Allah s.w.t. menurunkan hidangan itu dengan mengirimkan para malaikat yang membawa hidangan itu. Ketika telah diturunkan hidangan itu, mereka diperintahkan agar tidak berkhianat dan tidak menyimpannya untuk hari esok. Pada hidangan itu terdapat tujuh buah roti dan tujuh ekor ikan, lalu mereka memakannya hingga kenyang. Namun makanan itu tidak habis-habis, bahkan seperti baru diturunkan.

Namun sebahagian mereka berkhianat dan menyimpannya, sehingga mereka diubah bentuknya menjadi kera dan babi, wallahu a'lam.

Sesungguhnya manusia yang paling keras azabnya dan pedih siksanya pada hari kiamat ada tiga golongan; orang-orang munafik, orang-orang yang kafir dari kalangan mereka yang diberi hidangan dari langit dan Fir'aun bersama penyokongnya.

Tiada ulasan:

KANDUNGAN.

JUZUK 1. Isti'adzah.    Al Fatihah 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 . Al Baqarah 1-5 , 6-7 , 8-9 , 10-16 , 17-20 , 21-25 , 26-27 , 28-29 , 3...