Khamis, 18 Mei 2017

2:172-173 Tafsir Surah Al Baqarah, ayat 172-173.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُوا لِلَّهِ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ (١٧٢) إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللَّهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلا عَادٍ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (١٧٣)

Allah s.w.t. berfirman memerintahkan,

"172. Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah kalian dari yang baik-baik apa yang Kami rezekikan pada kalian" 

Makanlah di antara rezeki yang baik yang Kami berikan kepada kalian. Perintah ini ditujukan kepada hamba-hambaNya yang mukmin kerana hanya orang-orang yang beriman yang dapat memahami nasihat yang disampaikan.

Perintah memakan yang baik-baik (thayyibaat) bererti larangan memakan yang kotor seperti yang dilakukan oleh orang-orang kafir. Mereka memakan sesuatu yang kotor dan mengharamkan makanan yang baik-baik.

"dan bersyukurlah kalian kepada Allah, jika kalian kepadaNya menyembah." 

Bersyukurlah kepada Allah, jika kalian menyembah hanya kepadaNya. Bersyukurlah kepada Allah baik dengan hati, lisan maupun anggota badan kalian atas limpahan rezeki dari Allah tersebut, jika kalian benar-benar mengaku sebagai hamba-hamba Allah. Gunakanlah nikmat tersebut untuk keta'atan kepadaNya atau dengan mengerjakan amal soleh. Orang yang bersyukur kepada Allah bererti telah beribadah kepadaNya.

Memakan makanan yang baik merupakan penyebab untuk beramal soleh, sebab diterimanya amal soleh tersebut, terkabulnya doa dan ibadah. Sedangkan makan dari rezeki yang haram dapat menghambat terkabulnya doa dan ibadah. Bersyukur setelah memperoleh nikmat dapat menjaga nikmat yang ada dan menarik kembali nikmat yang hilang.

Allah s.w.t. telah menghalalkan dan tidak pernah mengharamkan makanan yang baik-baik. Dia hanya mengharamkan makanan yang kotor dan membahayakan (khabaa'its).

"173. Sungguh hanyalah Dia mengharamkan atas kalian bangkai," 

Sesungguhnya Allah s.w.t. hanya mengharamkan bagi kalian bangkai, iaitu haiwan yang mati kerana tercekik, tertikam, terjatuh dari ketinggian, ditanduk haiwan lain, dimangsa oleh binatang buas dan sebagainya tanpa disembelih secara syar'i.

Termasuk ke dalam bangkai adalah anggota badan yang dipotong dari binatang hidup. Namun dikecualikan daripadanya bangkai ikan dan belalang.

"dan darah," 

Diharamkan bagi kalian darah, iaitu darah yang mengalir. Namun dikecualikan daripadanya hati dan limpa.

"dan daging babi," 

Diharamkan bagi kalian daging babi, baik yang disembelih ataupun mati dengan sendirinya. Termasuk ke dalam pengertian daging babi ialah lemaknya. Disebutkan "daging" kerana biasanya daging itulah yang dicari, walaupun bahagian yang lain dari anggota badannya juga haram.

"dan apa yang disembelih dengannya kepada selain Allah." 

Diharamkan bagi kalian haiwan yang ketika disembelih dengan disebut nama selain Allah. Begitu juga haiwan yang disembelih dengan menyebut nama Allah dan menyebut pula nama selainNya. Begitu juga haiwan yang disembelih untuk selain Allah, seperti untuk berhala, patung, dewa, kubur dan sebagainya.

Diharamkan juga makanan kotor dan membahayakan lainnya. Apa yang disebutkan di atas bukan bererti bahawa makanan yang diharamkan hanya sekadar empat makanan ini. Penyebutan empat makanan ini hanyalah untuk menerangkan beberapa contoh jenis makanan yang kotor.

"Maka barang siapa terpaksa tidak menginginkan," 

Tetapi barangsiapa dalam keadaan terpaksa, sedangkan dia tidak menginginkannya. Iaitu terpaksa memakan makanan yang diharamkan itu dalam keadaan darurat, lapar, tidak ada makanan yang lainnya atau dipaksa untuk memakannya tanpa ada kemahuan dari dirinya sendiri. Dalam keadaan seperti ini, seseorang diperintahkan untuk makan, bahkan dilarang membiarkan dirinya binasa.

Ghaira baghin ialah tidak menginginkannya, tidak menghalalkannya dan bukan kerana memperturutkan selera ingin memakannya. Dia tidak dengan sengaja mencari yang haram padahal dia tidak lapar atau masih mampu mengambil yang halal. Dia tidak sedang merompak, tidak memberontak terhadap imam (penguasa) dan tidak dalam perjalanan untuk tujuan maksiat terhadap Allah.

"dan tidak melampaui batas," 

Wala 'adin ialah tidak melampaui batas dalam memakannya, tidak boleh sekenyangnya, tidak melebihi keperluan menutup rasa laparnya atau seukuran darurat saja tidak lebih. Seseorang tidak boleh memasaknya dan tidak boleh memakannya kecuali hanya sedikit. Tetapi dia boleh membawanya sampai ia mendapati makanan yang halal. Apabila dia telah menemui makanan yang halal, ia harus membuangnya.

"maka tidak ada dosa atasnya." 

Maka tidak ada dosa baginya. Pembolehan memakan makanan yang haram ketika keadaan darurat merupakan rahmat Allah kepada hamba-hambaNya dan kelapangan dariNya. Maka tidak ada dosa baginya makan apa yang telah disebutkan.

"Sungguh Allah Maha Pengampun Maha Penyayang."

Sesungguhnya Allah Maha Pengampun terhadap apa yang telah dimakannya dari barang yang haram, lagi Maha Penyayang kerana Dia telah menghalalkan baginya barang yang haram dalam keadaan terpaksa.

Tiada ulasan:

KANDUNGAN.

JUZUK 1. Isti'adzah.    Al Fatihah 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 . Al Baqarah 1-5 , 6-7 , 8-9 , 10-16 , 17-20 , 21-25 , 26-27 , 28-29 , 3...