Isnin, 26 November 2018

20:9-16 Tafsir Surah Thaha, ayat 9-16.

وَهَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ مُوسَى (٩) إِذْ رَأَى نَارًا فَقَالَ لأهْلِهِ امْكُثُوا إِنِّي آنَسْتُ نَارًا لَعَلِّي آتِيكُمْ مِنْهَا بِقَبَسٍ أَوْ أَجِدُ عَلَى النَّارِ هُدًى (١٠) فَلَمَّا أَتَاهَا نُودِيَ يَا مُوسَى (١١) إِنِّي أَنَا رَبُّكَ فَاخْلَعْ نَعْلَيْكَ إِنَّكَ بِالْوَادِ الْمُقَدَّسِ طُوًى (١٢) وَأَنَا اخْتَرْتُكَ فَاسْتَمِعْ لِمَا يُوحَى (١٣) إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لا إِلَهَ إِلا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْرِي (١٤) إِنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ أَكَادُ أُخْفِيهَا لِتُجْزَى كُلُّ نَفْسٍ بِمَا تَسْعَى (١٥) فَلا يَصُدَّنَّكَ عَنْهَا مَنْ لا يُؤْمِنُ بِهَا وَاتَّبَعَ هَوَاهُ فَتَرْدَى (١٦)

Allah s.w.t. berfirman kepada Nabi Muhammad s.a.w.,

"9. Dan apakah telah sampai kepadamu kisah Musa?"

Pertanyaan ini adalah sebagai taqrir (penetapan) dan ta’zhim (pengagungan) terhadap kisah itu. Apakah telah sampai kepadamu kisah Musa a.s., iaitu pada awal kebahagiaannya, awal kenabiannya, saat pertama kalinya Beliau menerima wahyu dan saat Beliau diajak bicara langsung oleh Allah s.w.t.?

Demikian itu terjadi setelah Musa a.s. menyelesaikan masa perjanjian kontrak kerja menggembalakan ternak terhadap mertuanya.

Lalu Musa a.s. berjalan dengan keluarganya dari Madyan menuju Mesir, iaitu setelah dalam waktu yang lama Beliau meninggalkannya, lebih dari sepuluh tahun. Dalam perjalanan itu Musa a.s. membawa isterinya.

Namun Musa a.s. sesat jalan, saat itu sedang musim dingin; lalu mereka beristirehat di sebuah lereng bukit, sedangkan cuaca saat itu sangat dingin di sertai dengan kabut, awan, dan sangat gelapnya malam itu. Beliau merasakan kedinginan dan tidak memiliki sesuatu untuk menghangatkan badannya.

Kemudian Musa a.s. membuat api dengan batu pemantik apinya sebagaimana yang biasa dilakukan di masanya dalam menyalakan api. Akan tetapi, usahanya tidak membuahkan sepercik api pun.

"10. Ketika dia melihat api, maka dia berkata kepada keluarganya,"

Ketika Musa a.s. dalam keadaan kedinginan, tiba-tiba Beliau melihat cahaya api yang bersumber dari arah Bukit Tur, yang ada di sebelah kanannya. Maka Musa a.s. berkata kepada keluarganya sambil menyenangkan hati mereka,

"Tinggallah kalian, sungguh aku melihat api, mudah-mudahan aku datangkan pada kalian darinya dengan nyala api atau aku mendapatkan atas api petunjuk.”

Tinggallah kalian di sini. Sesungguhnya aku nampak api, mudah-mudahan aku dapat membawa sebuah obor api agar kalian dapat menghangatkan badan. Atau aku akan mendapatkan seseorang yang memberikan petunjuk jalan kepadaku.

Api itu dilihatnya dari jauh, pada hakikatnya ia adalah cahaya, namun ia merupakan api yang membakar dan menyinari. Ketika itu yang Beliau cari adalah cahaya atau api hissiy (konkrit) dan hidayah hissiy, iaitu cahaya atau api dalam erti yang menghangatkan badan Beliau dan menerangi jalan dan yang akan mengarahkan jalan kepada Beliau.

Namun yang Beliau dapatkan adalah cahaya maknawi, iaitu cahaya wahyu yang dengannya ruh dan hati bersinar, hidayah hakiki, iaitu hidayah kepada jalan yang lurus yang dapat menyampaikan ke syurga. Beliau mendapat sesuatu yang di luar sangkaannya.

Rasulullah s.a.w. bersabda, “Sesungguhnya Allah ‘Azza wa Jalla tidak tidur dan tidak patut bagiNya untuk tidur. Dia menurunkan timbangan dan mengangkatnya. Diangkat kepadaNya amal yang dilakukan pada malam hari sebelum amal yang dilakukan pada siang hari, dan amal yang dilakukan di siang hari sebelum amal yang dilakukan di malam hari. Hijab (tirai)Nya adalah cahaya (dalam riwayat Abu Bakar, “adalah api.”) jika dibuka tirai itu tentu cahaya dan keagungan wajahNya akan membakar makhluk yang dilihatNya (iaitu semua makhlukNya)."

"11. Maka ketika dia mendatanginya, dia dipanggil, "Wahai Musa,""

Ketika Musa a.s. mendekati tempat api yang menyala itu, Beliau diseru dari arah pinggir lembah yang sebelah kanannya pada tempat yang diberkahi, dari sebatang pohon kayu, "Wahai Musa!"

"12. Sungguh Aku, Aku Tuhanmu, maka lepaskan kedua terompahmu; sungguh kamu di lembah yang suci, Thuwa."

Sesungguhnya Aku yang berbicara denganmu ini adalah Allah, Tuhanmu. Bersedialah kamu bermunajat denganKu dan perhatikanlah dengan sungguh-sungguh. Maka bukakanlah kedua terompahmu, kerana sesungguhnya kamu sedang berada di lembah yang diberkahi, iaitu Thuwa.

Thuwa adalah nama suatu lembah. Sesungguhnya Allah s.w.t. memerintahkan Musa a.s. membuka kedua terompahnya kerana keduanya dibuat dari kulit keldai yang tidak disembelih. Menurut pendapat yang lain, kerana memuliakan tanah yang Musa a.s. berada padanya.

Ada yang mengatakan bahawa perintah ini sama dengan perintah yang ditujukan kepada seseorang yang hendak memasuki Ka'bah. Ada yang mengatakan agar Musa a.s. menginjak tanah suci itu dengan kedua telapak kakinya tanpa memakai terompah. Dan pendapat yang lainnya lagi mengatakan selain itu. Hanya Allah yang mengetahui kebenarannya.

"13. Dan Aku memilih kamu,"

Aku telah melebihkan atau mengistimewakan kamu di antara kaummu dan semua manusia lain di masamu untuk membawa risalahKu dan untuk berbicara langsung denganKu, bukan orang lain, kerana sesungguhnya Aku menghargai sikapmu yang rendah diri itu.

"maka dengarkanlah terhadap apa yang diwahyukan."

Sekarang dengarkanlah olehmu apa yang Aku firmankan melalui wahyuKu kepadamu ini, kerana ia merupakan dasar agama dan penopang dakwah Islamiyyah.

"14. Sungguh Aku, Aku Allah, tidak ada Tuhan selain Aku,"

Sesungguhnya Aku ini adalah Allah, tidak ada Tuhan yang hak selain Aku. Tidak ada tuhan yang berhak disembah selain Aku. Ini merupakan kewajiban pertama bagi orang-orang mukalaf, iaitu hendaknya dia mengetahui bahawa tidak ada Tuhan selain Allah semata, tiada sekutu bagiNya.

"maka sembahkan Aku"

Sembahlah Aku dengan mengarahkan semua ibadah yang nampak maupun tersembunyi, yang dasar maupun yang cabang. Esakanlah Aku dan sembahlah Aku tanpa mempersekutukan Aku.

"dan dirikanlah solat untuk mengingatKu."

Kamu laksanakanlah solat untuk mengingat Aku. Disebutkan solat walaupun ia termasuk ke dalam ibadah, kerana kelebihan dan keistimewaannya dan kerana di dalamnya terdapat ibadah hati, lisan dan anggota badan.

Demikian itu kerana tanpa mengingatNya, maka akan hilang semua kebaikan, maka Allah mensyariatkan berbagai ibadah yang tujuannya adalah untuk mengingatNya, terutama solat. Sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan-perbuatan keji dan mungkar.

Sesungguhnya mengingat Allah (solat) adalah lebih besar keutamaannya dari ibadat-ibadat yang lain. Di dalam solat terdapat zikrullah yang lebih besar dari sekadar dapat mencegah dari perbuatan keji dan munkar.

Menurut pendapat lain, maksudnya ialah dirikanlah solat bilamana kamu ingat kepadaKu.

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Apabila seseorang di antara kalian tertidur hingga meninggalkan solatnya atau lupa kepada solatnya, hendaklah dia mengerjakannya saat mengingatnya. Kerana sesungguhnya Allah s.w.t. telah berfirman, "Dan dirikanlah solat untuk mengingatKu.”

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Barang siapa tidur meninggalkan solat (nya) atau lupa kepadanya, maka kifaratnya ialah mengerjakannya (dengan segera) manakala ingat kepadanya, tiada kifarat lain kecuali hanya itu."

"15. Sesungguhnya hari kiamat pasti datang, Aku hampir sembunyikan"

Hari kiamat itu pasti akan terjadi. Aku merahsiakan dan tidak akan memperlihatkan tentang waktunya kepada sesiapa pun selain diriKu sendiri, walaupun mereka itu para malaikat yang terdekat, para nabi dan para rasulKu.

Seandainya Aku dapat menyembunyikannya terhadap diriKu sendiri, tentulah Aku melakukannya. Tidak ada sesuatupun yang tersembunyi bagiKu selamanya.

Aku hanya memberitahukan kedekatannya dan menunjukkan tanda-tandanya. Amatlah berat pengetahuan mengenainya bagi makhluk yang ada di langit dan di bumi.

"untuk dibalas tiap-tiap diri dengan apa yang dia usahakan."

Aku pasti mengadakan hari kiamat agar Aku melakukan pembalasan kepada setiap orang sesuai dengan amal perbuatannya selama di dunia dan agar tegak keadilan.

"16. Maka janganlah memalingkan kamu darinya orang yang tidak beriman dengannya dan dia mengikuti hawa nafsunya,"

Khitab dalam ayat ini ditujukan kepada Nabi s.a.w. dan setiap individu orang-orang mukallaf. Janganlah sekali-kali kalian mengikuti jejak orang-orang yang tidak percaya dengan adanya hari kiamat. Berhati-hatilah terhadap mereka. Janganlah kalian menerima sedikit pun perkataan dan perbuatan mereka yang memalingkan dari beriman kepada kiamat.

Mereka hanya mengejar kesenangan dan kenikmatan duniawi lagi derhaka kepada Tuhannya. Mereka berusaha menyebarkan keragu-raguan tentang kedatangan kiamat, membantahnya dengan kebatilan, menegakkan syubhat semampunya, mengikuti hawa nafsunya dan tidak ada niat untuk mencari yang hak.

"maka kamu akan binasa.”

Barang siapa yang mengikuti jejak mereka, sesungguhnya dia akan binasa, hancur, rugi dan kecewa.

Tiada ulasan:

KANDUNGAN.

JUZUK 1. Isti'adzah.    Al Fatihah 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 . Al Baqarah 1-5 , 6-7 , 8-9 , 10-16 , 17-20 , 21-25 , 26-27 , 28-29 , 3...