Ahad, 29 Disember 2019

8:1-4 Tafsir Surah Al Anfal Tafsir, ayat 1-4.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الأنْفَالِ قُلِ الأنْفَالُ لِلَّهِ وَالرَّسُولِ فَاتَّقُوا اللَّهَ وَأَصْلِحُوا ذَاتَ بَيْنِكُمْ وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ (١) إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ (٢) الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ (٣) أُولَئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُمْ دَرَجَاتٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَمَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ (٤) 

Dari Mus’ab ibnu Sa’ad, dari bapanya, dia berkata, “Ketika telah terjadi peperangan Badar, aku datang membawa pedang, lalu aku berkata, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya Allah telah mengubati (rasa marah) dadaku kepada kaum musyrik.” atau kata-kata seperti itu. "Berikanlah untukku pedang ini.” Beliau menjawab, “(Pedang) ini tidak untukku dan tidak untukmu.” Aku pun berkata, “Boleh jadi pedang ini akan diberikan kepada orang yang tidak berbuat seperti yang aku lakukan.” Maka Rasulullah s.a.w. bersabda, “Sesungguhnya engkau telah meminta kepadaku, sedangkan pedang itu bukan milikku, namun (sekarang) telah jadi milikku, dan ia (pedang itu) adalah untukmu.”, maka turunlah ayat, “Yas’aluunaka ‘anil anfaal."

Abu Dawud meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibnu Abbas, dia berkata, "Rasulullah s.a.w. bersabda pada peperangan Badar, “Barang siapa yang melakukan ini dan itu, maka ia memperoleh ini dan itu dari harta rampasan perang.” Maka para pemuda maju, sedangkan kaum tua memegang panji-panji dan tetap di tempatnya. Ketika Allah memberikan kemenangan kepada mereka, maka kaum tua berkata, “Kami merupakan pembela kamu. Jika kamu mundur, maka kamu akan kembali kepada kami. Oleh kerana itu, kamu tidak boleh membawa harta rampasan semuanya, sedangkan kami tidak mengambilnya.” Akan tetapi para pemuda enggan melakukannya, mereka berkata, “Rasulullah s.a.w. telah menjadikannya untuk kami.” Maka Allah Ta’ala menurunkan ayat, “Yas’aluunaka ‘anil anfaal…dan seterusnya sampai Kamaa akhrajaka Rabbuka min baitika bil haq wa ina fariiqam minal mu’miniina la kaarihuun.” Dia (Ibnu Abbas) berkata, “Hal itu (berangkat ke perang Badar) lebih baik bagi mereka.” Demikian juga (pembahagian secara sama antara para pemuda dan kaum tua dan tidak menyelisihi Nabi s.a.w.) Nabi s.a.w. bersabda, “Oleh kerana itu, taatilah aku. Kerana aku mengetahui akhir dari semua ini daripada kamu.”

Kedua sebab ini tidaklah bertentangan, kerana mungkin saja ayat tersebut turun berkenaan kedua sebab ini, wallahu a’lam. Allah s.w.t. berfirman, 

"1. Mereka bertanya kepadamu tentang harta rampasan perang."

Mereka bertanya kepadamu (Muhammad) tentang pembahagian harta rampasan perang. 

"Katakanlah, "Harta rampasan perang milik Allah dan Rasul.""

Harta rampasan perang itu kepunyaan Allah dan Rasul. Allah memberikannya kepada siapa yang Dia kehendaki. Tidak ada yang boleh menentangnya. 

Bahkan sikap yang harus kalian lakukan adalah ridha dan menerima ketentuan Allah dan RasulNya. Rasul membahaginya mengikuti perintah Allah. Ketika itu, Beliau membahaginya secara sama rata.

"Maka bertakwalah kepada Allah dan perbaikilah hubungan di antara kalian."

Sebab itu bertakwalah kepada Allah dalam semua urusan kalian, dan perbaikilah hubungan di antara sesama kalian dengan saling mencintai. Janganlah kalian saling aniaya, saling bertengkar, saling mencaci dan saling perang mulut. 

Pelanggaran terhadap hal ini bererti dosa. Hidayah dan ilmu yang telah diberikan oleh Allah kepada kalian jauh lebih baik daripada apa yang kalian persengketakan itu. 

Kerana ketika kaum muslimin mendapat harta rampasan perang, mereka bertengkar, lalu mereka bertanya kepada Rasulullah s.a.w. bagaimana cara membahaginya dan kepada siapakah dibahagi. 

"Dan taatlah kalian kepada Allah dan RasulNya jika kalian orang-orang yang beriman. "

Iman mengajak untuk taat kepada Allah dan RasulNya. Jika kurang taat kepada Allah dan RasulNya, maka hal itu disebabkan kekurangan imannya. 

Terimalah apa yang dibahagikan Nabi s.a.w. kepada kalian. Sesungguhnya pembahagian yang dilakukan olehnya adalah berdasarkan apa yang diperintahkan oleh Allah kepadanya, iaitu berdasarkan keadilan dan kebijaksanaan. 

Oleh kerana iman terbahagi menjadi dua bahagian; iman yang sempurna yang menjadikan pemiliknya dipuji, disanjung dan mendapat keuntungan yang sempurna, dan iman yang kurang, maka Allah s.w.t. berfirman menerangkan tentang iman yang sempurna.

"2. Sungguh hanyalah orang-orang mukmin orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati mereka."

Sesungguhnya orang-orang yang sempurna imannya adalah mereka yang apabila disebut nama Allah, iaitu ancamanNya, gemetarlah hati mereka kerana takut kepadaNya. Hati mereka takut sehingga membuatnya bertakwa kepada Allah, iaitu mengerjakan semua perintahNya dan meninggalkan semua laranganNya. 

Hal itu kerana takut kepada Allah merupakan penghalang terbesar seseorang mengerjakan larangan-laranganNya dan pendorong utama seseorang mengerjakan perintah-perintahNya atau hal-hal yang difardukanNya. 

"Dan apabila dibacakan atas mereka ayat-ayatNya bertambahlah pada diri mereka keimanan" 

Apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, bertambahlah iman mereka kerananya. Mereka mendengarnya dan menghadirkan hatinya untuk mentadabburinya sehingga imannya bertambah. Kepercayaan mereka makin bertambah tebal dan mendalam. 

Mereka mengetahui maksud ayat tersebut, mengingat apa yang telah mereka lupakan, adanya kecintaan kepada kebaikan, rindu dengan keutamaan dari sisi Allah, takut terhadap siksaNya dan menghindari maksiat. Semua ini dapat menambah imannya. Iman itu dapat bertambah dan dapat berkurang, serta iman itu dalam hati mempunyai grafik naik turunnya. 

"dan terhadap Tuhan mereka, mereka bertawakkal." 

Hanya kepada Tuhan mereka bertawakkal. Iaitu mereka hanya bersandar kepada Allah dalam mendatangkan maslahat dan menghindarkan madharrat, dan mereka yakin kepadaNya. Tawakal kepada Allah merupakan induk keimanan.

Mereka tidak mengharapkan kepada sesiapa pun selainNya, tidak bertujuan kecuali hanya kepadaNya, tidak berlindung kecuali hanya kepada naunganNya, tidak meminta keperluan-keperluan mereka selain hanya kepadaNya dan mereka tidak suka kecuali hanya kepadaNya.

Mereka mengetahui bahawa apa yang dikehendakiNya pasti terjadi dan apa yang tidak dikehendakiNya pasti tidak akan terjadi. Dialah yang mengatur kerajaanNya, hanya Dia semata, tiada sekutu bagiNya, tiada akibat bagi keputusan hukumNya, dan Dia Mahacepat perhitunganNya. Demikianlah keyakinan dan akidah mereka. 

"3. Orang-orang yang mendirikan solat dan dari apa yang Kami rezekikan pada mereka, mereka infakkan." 

Amal perbuatan orang-orang beriman mengandung semua kebajikan. Mereka mendirikan solat, yang wajib maupun yang sunat disertai sikap khusyu’ (hadirnya hati dan diamnya anggota badan). Mereka memelihara waktu-waktu penunaiannya, wudhunya, rukuk dan sujudnya. Mendirikan solat merupakan hak Allah s.w.t.

Mereka juga menafkahkan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka. Mereka mengeluarkan zakat dan semua hak hamba-hamba Allah, baik yang wajib maupun yang sunat. 

Infak yang wajib adalah seperti zakat, kaffarat, menafkahi anak dan isteri, orang tua dan hamba yang dimiliki. Infak yang sunat adalah seperti sedekah di semua jalan-jalan kebaikan.

Semua makhluk adalah tanggungan Allah, maka orang yang paling disukai oleh Allah di antara mereka adalah orang yang paling bermanfaat bagi makhlukNya. 

Belanjakanlah sebahagian dari rezeki Allah yang diberikan kepada kalian. Sesungguhnya harta ini adalah pinjaman dan titipan yang diserahkan kepada kalian. Dalam waktu yang dekat kalian akan berpisah dengannya.

"4. Mereka itulah orang-orang yang beriman sebenar-benarnya."

Mereka yang menyandang sifat-sifat ini adalah orang-orang yang beriman dengan sesungguhnya. Mereka menggabung antara Islam dengan iman, antara amalan batin dengan amalan zahir (nampak), antara ilmu dengan amal, antara hak Allah dan hak hamba-hamba Allah.

Ayat ini menunjukkan, bahawa sepatutnya seorang hamba memperhatikan imannya dan menguatkannya, yang di antara caranya adalah dengan mentadabburi (memikirkan) kitab Allah dan memperhatikan maknanya.

"Bagi mereka darjat di sisi Tuhan mereka, dan ampunan, dan rezeki yang mulia." 

Mereka akan mendapat beberapa darjat ketinggian di sisi Tuhannya dan ampunan serta rezeki (nikmat) yang mulia, iaitu tempat dan kedudukan serta darjat di dalam syurga. Allah mengampuni dosa-dosa mereka dan membalas mereka dengan kebaikan-kebaikan. Dia sediakan untuk mereka sesuatu yang belum pernah terlihat oleh mata, belum pernah terdengar oleh telinga dan belum pernah terlintas di hati manusia.

Ahli syurga itu sebahagiannya mempunyai kedudukan yang lebih tinggi daripada sebahagian yang lain, maka orang yang berada di atas kedudukan yang tinggi dapat melihat orang yang kedudukannya berada di bawahnya. Akan tetapi, orang yang berada di tingkatan bawah tidak mempunyai pandangan bahawa tiada seorang pun yang lebih utama daripada dirinya.

Tiada ulasan:

KANDUNGAN.

JUZUK 1. Isti'adzah.    Al Fatihah 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 . Al Baqarah 1-5 , 6-7 , 8-9 , 10-16 , 17-20 , 21-25 , 26-27 , 28-29 , 3...