Jumaat, 3 April 2020

66:6-7 Tafsir Surah At Tahrim, ayat 6-7.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلائِكَةٌ غِلاظٌ شِدَادٌ لا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ (٦) يَا أَيُّهَا الَّذِينَ كَفَرُوا لا تَعْتَذِرُوا الْيَوْمَ إِنَّمَا تُجْزَوْنَ مَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ (٧)

Allah s.w.t. berfirman,

"6. Wahai orang-orang yang beriman!" 

Iaitu wahai orang-orang yang Allah kurniakan keimanan, kerjakanlah hal yang menjadi lazim (bahagian) dari keimanan serta syarat-syaratnya.

"Jagalah diri kalian" 

Peliharalah diri kalian, iaitu dengan mendorong diri kita untuk menaati Allah s.w.t. dan menjauhi laranganNya, bertaubat dari sesuatu yang membuat Allah murka dan mendatangkan azabNya.

"dan keluarga kalian" 

Dan keluarga kalian, iaitu dengan menta’dib (mengajarkan adab) dan mengajari mereka agama serta mendorong mereka melaksanakan perintah Allah. Oleh kerana itu, seorang hamba tidaklah akan selamat sampai dia dapat melaksanakan perintah Allah pada dirinya dan pada orang yang berada di bawah kekuasaannya seperti isteri, anak dan sebagainya.

"api neraka yang bahan bakarnya manusia" 

Dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia seperti orang-orang kafir. Waqud bermaksud bahan bakarnya yang dimasukkan ke dalamnya, iaitu tubuh-tubuh anak Adam.

"dan batu;" 

Menurut suatu pendapat, batu bermaksud berhala-berhala yang dahulunya dijadikan sesembahan, kerana ada firman Allah s.w.t. yang mengatakan, "Sesungguhnya kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah adalah umpan Jahanam." (Al-Anbiya: 98) Allah s.w.t. menyifati neraka dengan sifat-sifat ini agar hamba tidak meremehkan perintahNya.

Ada yang mengatakan bahawa batu yang dimaksud adalah batu kibrit (fosfor). Ada yang mengatakan bahawa batu itu lebih busuk baunya daripada bangkai.

"atasnya malaikat yang kasar, yang keras," 

Penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, iaitu kasar akhlaknya dan keras bentakannya sehingga mereka takut ketika mendengar suaranya dan melihat mereka. Jumlahnya ada sembilan belas malaikat.

Telah dicabut dari hati mereka rasa belas kasihan terhadap orang-orang yang kafir kepada Allah. Mereka juga keras, iaitu bentuk rupa mereka sangat keras, bengis, dan berpenampilan sangat mengerikan.

"mereka tidak menderhakai Allah apa yang Dia perintahkan pada mereka dan mereka mengerjakan apa yang mereka diperintahkan."

Apa pun yang diperintahkan oleh Allah kepada mereka, maka mereka segera mengerjakannya tanpa terlambat barang sekejap pun, dan mereka memiliki kemampuan untuk mengerjakannya: tugas apa pun yang dibebankan kepada mereka, mereka tidak mempunyai kelemahan. Itulah Malaikat Zabaniyah atau juru siksa, semoga Allah melindungi kita dari mereka.

"7. Wahai orang-orang yang kafir! Janganlah kalian mengemukakan uzur hari ini." 

Wahai orang-orang kafir! Janganlah kalian mengemukakan alasan pada hari ini, kerana sesungguhnya tidak akan diterima hal itu dari kalian. Penghuni neraka akan dicela dengan celaan ini pada hari Kiamat. Kalimat ini diucapkan kepada mereka ketika mereka dimasukkan ke dalam neraka.

"Sungguh hanyalah kalian diberi balasan apa yang kalian kerjakan." 

Sesungguhnya pada hari ini kalian hanya diberi balasan menurut amal perbuatan kalian. Ketika itu yang ada adalah pembalasan terhadap amal, sedangkan amal yang kamu sediakan wahai orang-orang kafir untuk hari Kiamat ini adalah kekafiran kepada Allah, mendustakan ayat-ayatNya, memerangi para rasulNya dan para waliNya.

Tiada ulasan:

KANDUNGAN.

JUZUK 1. Isti'adzah.    Al Fatihah 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 . Al Baqarah 1-5 , 6-7 , 8-9 , 10-16 , 17-20 , 21-25 , 26-27 , 28-29 , 3...